Dags för Skånska Deckarmässan

Av Gunilla Wedding

Terror i Skåne. Skånska slott i intrigen. Mordisk skånsk humor. Skånska poliser idag. Det är bara några av rubrikerna på de totalt 16 scensamtalen som genomfördes när Skånska Deckarmässan arrangerades för första gången i mars 2023. Totalt medverkade 35 deckarförfattare som antingen var från Skåne eller skrev om Skåne, eller båda delarna. Bakom arrangemanget stod jag och Kerstin Bergman från Svenska Deckarakademin samt Lunds stadsbibliotek och ett par skånska förlag.

Det var Kerstin Bergman som kom med idén ungefär ett år tidigare. Skåne blir bara mer och mer synligt i genren och det kändes minst sagt lockande att ta ett grepp om det för oss två som bor och verkar här. Att djupdyka i skånska trender och miljöer i genren. Och inte minst att låta alla dessa författare träffas och upptäcka varandra.

Resultatet blev en kombination av mässa och scensamtal. Vid två gigantiska långbord satt aförfattarna och sålde böcker och pratade med besökarna och med varandra. Samtidigt pågick scensamtal nästan non stop på ett annat ställe. Alla medverkande författare fick fem minuter var på scenen. Vissa samtal var med bara en författare och andra i större grupper, en författare fem minuter, tre författare 15 minuter. Demokratiskt som bara den och ett svettigt men kul tempo för Kerstin och mig som moderatorer.

Besökarna kunde mingla med författarna, köpa böcker och lyssna på samtalen så mycket eller lite de ville. Nervositeten innan Lunds stadsbiblioteks dörrar öppnades var stor och lättnaden och glädjen efter enorm. Besökarna strömmade in, stannade länge och verkade väldigt nöjda. Lika nöjda var de medverkande författarna och det kändes tydligt att det här var något som uppskattades, rent av var efterlängtat.

Brottsplats Lund. Skånska deckare som samhällspegel. Historisk spänning – i Skåne och världen. Skånska deckare utanför heteronormen. Det var några av rubrikerna på samtalen när vi upprepade succén i april året efter. Besökarna strömmade till även denna gång. En AW efteråt fixad av ett av förlagen tillkom till programmet. Och liksom första året bjöd Svenska Deckarakademin författarna på pizza och vin på kvällen.

Och nu är det alltså snart dags igen. 22 mars samlas 36 författare och förhoppningsvis hundratals besökare på Lunds stadsbibliotek. Samtalsrubrikerna jobbar Kerstin och jag på i detta nu. Det kan kanske bli Mord i fiktiva skånska orter, Brott i gränsland eller Malmömord och Eurovision.

Precis som förra året har Kerstin jobbat hårt för att söka pengar. Något som är betydligt svårare än att locka besökare. Lunds kommun bidrar och flera bokförlag stöttar men med mer bidrag skulle det bli mindre ideellt arbete. Men av blir det i alla fall. Förra årets AW är kvar, ett korsord konstruerat av en deckarförfattare och korsordskonstruktör har tillkommit och med de där 36 medverkande författarna tangerar vi arrangemangets smärtgräns. Eller i alla fall utrymmesgräns.

Som inbiten deckarläsare, deckarkritiker och medlem av Svenska Deckarakademin är det så himla roligt att få vara med och skapa den här traditionen. Att kunna involvera både författare, läsare och kritiker i samtalet om genren och om hur det skånska landskapet präglar den. Och att bara få njuta av att vi är så många som samlas kring det här.

I år är Skåne dessutom extra lyckligt lottat. Drygt en månad efter den Skånska Deckarmässan är det nämligen dags för Ystad deckarfestival till minne av Henning Mankell, 26 – 27 april, som arrangeras av Svenska Deckarakademin tillsammans med Ystad kommun och Borrby bokby. Där blir det seminariesamtal kring bland annat Skåne som deckarmiljö, Vad är en polisroman? och Wallander på vita duken. Det blir också Bokcirkel kring Mördare utan ansikte, deckarquiz och deckardrinkar på Ystad Saltsjöbad och så program på biblioteket för unga deckarläsare.

Välkomna till Skåne!

Gunilla Wedding intervjuar Ralph Bretzer, Isabelle Steineck och Peter Nyström. 
Foto: Bengt Wedding